window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-3476759-3');

Fotoskolan Jönköping

Fotoskolan Jönköping är en bred fotoutbildning för dig som vill utvecklas inom fotografi, sätta grunderna och hitta din bildstil. Under skolåret får du prova på många olika områden inom fotografi.

Kursbeskrivning

Fotoskolan är en 1-årig basutbildning på helfart. Vi varvar lektioner med handledning, redovisningar och workshops. Men också med studiebesök, gästföreläsare och tid för egen fotografering.

Fotoskolans deltagare har tillgång till en stor fotostudio, framkallning av analog film, negativskanner, fotoboksbibliotek, storformatsskrivare och digital arbetsstation med ritplatta.

Kursinnehåll

Under hela läsåret ställs deltagarna inför olika fotografiska utmaningar och får prova på olika områden inom fotografi som te x porträtt-, gatu-, studio-, gestaltande- och dokumentärfotografi. Vi lär deltagarna att berätta och beröra med sina bilder.

Fotoskolan på helfart innehåller bland annat:

 • Fotografins grundläggande principer
 • Studieresa till Köpenhamn
 • Analog bild
 • Digital bild
 • Utskriftsteknik
 • Bildanalys
 • Fotohistoria
 • Praktik
 • Studiofotografering
 • Gästföreläsare
 • Studiebesök
 • Redovisningar
 • Projektarbeten
 • Grupputställning

Övrig information

Kostnader
Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri. Men du betalar för studiematerial, studieresor mm. Kostnader för detta varierar beroende på ditt arbetssätt. Förmiddagsfika måndag – fredag kostar 60 kr/vecka. Kostnader för en internationell studieresa (Köpenhamn) tillkommer. Skolan tar ut en kostnad på 250 kronor per termin för försäkring och kopior.

Bra länkar

Lärarna
Jonas Ström är kursledare för Fotoskolan Jönköping, fototekniskt geni och gillar att plåta natur och sport.
Magnus Thörewik är upplärd i den dokumentära skolan och har lång erfarenhet av att arbeta som fotograf.
Läs mer om Magnus på www.magnusthorewik.se
Vanna Envall brinner för det gestaltande och det konstnärliga uttrycket, och har erfarenhet av att jobba på fältet inom reklam och journalistik.

Efter utbildningen

Efter avklarad utbildning förväntas du ha kunskaper för att söka vidare till andra fotografiska kurser på yrkeshögskolenivå eller högskolenivå (om du har allmän behörighet för högskola), arbeta som assistent hos andra fotografer eller starta eget.

Efter avklarad utbildning får du ett utbildningsbevis.

KURSTYP: Profilkurs

STUDIETAKT: 100%

LÄNGD: 1 år

INTERNAT: Nej

KURSSTART: 18 augusti 2021

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Gymnasienivå A2

SISTA ANSÖKNINGSDAG:

Ansökan är stängd

Jonas Ström
Jonas Ström

Kursledare fotoskolan
036-37 48 00
E-post

Ansökan

Du behöver ingen tidigare utbildning inom fotografi men du måste ha kunskaper motsvarande grundläggande svenska/ svenska som andraspråk. Har du förkunskaper i fototeknik och bildframställning ökar dina chanser för att bli antagen till utbildningen men det är dina bilder, ditt personliga brev och intervjun som väger tyngst.

Till Fotoskolan Jönköping söker du med:

• 5 valfria digitala bilder (minst en av bilderna ska vara en porträttbild)
• Ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och om varför du söker till Fotoskolan på June folkhögskola och vilka förväntningar du har på läsåret.
• En liten bild på dig själv typ passbild-storlek eller liknande.
• Bifogade betyg/intyg från skola.

Alla ansökande kallas sedan till skolan för intervju och information. Då får du bland annat träffa årets elever och kika runt på skolan. Detta kommer troligtvis att ske digitalt i år 2021.

Klicka på länken nedan så kommer du till vår ansökningssida i online-programmet Schoolsoft. Där måste du skapa ett konto. Sedan kan du följa din ansökan och se vad som händer.

Ansökningstiden har gått ut
Jonas Ström
Jonas Ström

Kursledare fotoskolan
036-37 48 00
E-post

KURSTYP: Profilkurs

STUDIETAKT: 100%

LÄNGD: 1 år

INTERNAT: Nej

KURSSTART: 18 augusti 2021

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Gymnasienivå A2

SISTA ANSÖKNINGSDAG:

Ansökan är stängd

Vad säger tidigare deltagare om kursen?

Alma Gustafsson

2021-03-23T11:47:11+01:00

När jag valde att söka in till Fotoskolan Jönköping så visste jag i princip ingenting om foto mer än att jag tyckte det var kul och ville lära mig mer. Jag kom in och hade svårt att hänga med när alla pratade om bländare, slutartider och olika kameror. Men utbildningen går igenom det mesta man behöver veta inom foto och det gav mig en otroligt bra grund. Jag är så glad att jag vågade söka in och hade inte bytt bort de två åren mot någonting i världen

Philip Högfeldt Eberdal

2021-03-23T11:45:49+01:00

Jag sökte till fotoskolan eftersom jag kände att jag behövde något nytt. Jag har alltid varit intresserad av foto & film så när jag, efter varit på samma arbetsplats i 7 år, och kom in på Fotoskolan blev det ett steg framåt i min personliga utveckling. Det gav mig kunskap och framförallt tid till att kunna arbeta kreativt med foto/film som ligger mig varmt om hjärtat.
Den fria utbildningsformen, sköna atmosfären på skolan och lärare som uppmuntrar en att köra på med sina projekt, gärna bollar olika vinklar och idéer var något som passade mig. Året på Fotoskolan gav mig ett flertal underbara vänner, ett helt annat synsätt, förståelse för bild och en inblick i hur branschen fungerar ifall man vill satsa och få det att bli ens primära sysselsättning.

erik_fotoskola_fotoutbildning

Erik Ögnelooh

2021-01-25T16:43:04+01:00

Att söka till Fotoskolan Jönköping är bland det bästa beslut jag tagit. Att under ett helt års tid få omge mig med kreativa personer och lärare var så otroligt givande. Det bästa med utbildningen var den stora variationen. Man fick tid till att hitta sitt språk och riktning. Fotoskolan Jönköping la grunden till vart jag är idag. Tack Magnus, Calle och Teuvo!

Tidigare deltagare

2021-03-23T11:41:16+01:00

“Ett helt år att få djupdyka i fotografi och få lära känna andra som var lika intresserade. Det var så utvecklande, utmanande och roligt!”

Nora Tysklind

2021-01-25T16:40:44+01:00

Mitt år på Fotoskolan Jönköping var ett av mina bästa år hittills! Ett helt år att få djupdyka i fotografi och få lära känna andra som var lika intresserade. Det var så utvecklande, utmanande och roligt. Förutom att jag lärde mig massor om fotografi fick jag en bra inblick i branschen och dessutom vänner för livet. Längtar ofta tillbaka till det året!

Bild på tidigare elev, Elin Stork

Elin Stork

2021-01-25T16:40:09+01:00

Jag ville fördjupa mig inom fotografering, och att börja på June folkhögskola var det mest naturliga valet för mig. Snart har jag studerat är i två år och det känns helt rätt. Mina lärare har inspirerat mig till att inse vad jag vill fokusera på efter min tid på Fotoskolan. Gemenskapen och den trivsamma atmosfären på skolan har gjort det extra roligt att gå till skolan varje dag!

Till toppen