Ung kvinna med mörkt hår och glasögon ler och tittar in i kameran.

Allmän kurs Grund – Studieförberedande

Allmän kurs Grund – Studieförberedande

STUDIETAKT:
50-100%

LÄNGD:
1 termin till 2 år

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
15 november 2023

KURSTYP:
Behörighetsgivande

Allmän kurs på Grundnivå är till för dig med utländsk bakgrund som har klarat SFI kurs D eller motsvarande. Du studerar svenska som andraspråk och andra ämnen på grundskolenivå.

STUDIETAKT: 50-100%

LÄNGD: 1 termin till 2 år

SISTA ANSÖKNINGSDAG: 15 november 2023

KURSTYP: Behörighetsgivande

Allmän kurs på Grundnivå är till för dig med utländsk bakgrund som har klarat SFI kurs D eller motsvarande. Du studerar svenska som andraspråk och andra ämnen på grundskolenivå.

Kursbeskrivning

Allmän kurs på Grundnivå är till för dig med utländsk bakgrund som har klarat sfi kurs D eller motsvarande. Den är ett alternativ till kommunens grundläggande vuxenutbildning. Du studerar svenska som andraspråk och andra ämnen på grundskolenivå i en miljö där du har möjlighet att prata mycket svenska och knyta nya kontakter. Matematik och engelska kan du läsa på olika nivåer.

Kursinnehåll

På grundnivå finns möjlighet att uppnå följande behörigheter:

  • Svenska som andraspråk
  • Samhällskunskap
  • Engelska
  • Matematik

Vi arbetar också med ämnesövergripande teman inom ämnena Sh, Re, Nk, Hi och Sv/Sva.

Vill du studera på heltid innebär det 30 lektioner (=20 klocktimmar) på schemat. Det kan finnas möjlighet att studera på deltid, men inte mindre än 50 %.

Grupperna är relativt små och det gör att alla kan komma till tals och att läraren hinner ge det stöd som behövs till var och en. Vi tänker att gruppen också är en stor tillgång för dig som individ, för att stötta och utmana dig.

Studiemiljö
Vi är måna om att ha en varm och vänlig studiemiljö präglad av goda relationer. Vi vill se till dig som hel människa, inte enbart till dina studiebehov. En av lärarna blir din mentor. Han eller hon hjälper dig att lägga upp dina studier, följer upp hur studierna fungerar och finns till hands för samtal under hela tiden du är hos oss. Du har även tillgång till en studievägledare och en kurator.

Det är viktigt för oss att du är delaktig i och kan påverka upplägg och innehåll i studierna och i skolans verksamhet som helhet. Det kan du till exempel göra genom att engagera dig i kursrådet på skolan.

Skolgemensamma aktiviteter
Under skolåret gör vi en hel del aktiviteter tillsammans som skola som exempelvis friluftsdagar, Junejoggen, teaterbesök, föreläsningar och skolresor. Dessutom har vi en gemensam samling i veckan som heter JUNITE där vi träffas i olika intressegrupper under en timma.

Övrig information

Behörighet & intyg
När du avslutar studierna hos oss utfärdar vi behörighet i de ämnen du klarat. Om du klarar kurserna på grundnivå får du behörighet som motsvarar grundskolans nionde år.

Du får också ett kursintyg när du slutar, där det framgår under vilken tid och i vilken omfattning du studerat på skolan.

När du uppnått godkända studier motsvarande grundskola eller gymnasieskola på June Folkhögskolas Allmän kurs får du även ett SeQF-intyg, nivå 2 för grund. Intyget kan användas för studier i Europa.

Efter genomgångna studier på Allmän kurs:

  • kan deltagare, genom inre motivation, ta ansvar för sina studier och självständigt driva sin utvecklingsprocess
  • har deltagare rustats för vidare studier och arbete och kan se kunskaper i ett större sammanhang
  • kan deltagare lära av och samarbeta med människor med olika erfarenheter och bakgrund
  • har deltagare utvecklat sin självkänsla, sin självinsikt och sitt självförtroende
  • har deltagare förutsättningar för ett kritiskt och demokratiskt tankesätt.

Kostnader
Du betalar själv för kurslitteratur och studiematerial. Räkna också med kostnader vid studiebesök, friluftsdagar, resor etc. För övriga kostnader, se fliken Bra att veta.

Studiestöd
Studier på Allmän kurs ger dig rätt till studiestöd från CSN. Läs mer på www.csn.se eller kontakta Ingalill Bard på skolans expedition.

Efter utbildningen

Om du klarar kurserna får du behörighet som motsvarar grundskolans nionde år. Sedan vill du kanske söka jobb eller studera vidare på gymnasienivå; allmänna ämnen eller en yrkesutbildning.

PLATS: Jönköping

INTERNAT: Nej

KURSSTART: 9 januari 2024

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Grundskolenivå A1

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
15 november 2023

BRA ATT VETA:
Denna kurs startar både i januari och augusti

En kvinna med glasögon och vit tröja.
Ulrika Ronnemo

Kursledare
Tel: 036 -37 48 06
E-post

Ansökan

Antagningsvillkor
Vi antar till varje termin (aug och jan). Antagning sker fortlöpande, så det är bra att söka så tidigt som möjligt och i mån av plats behandlar vi även sena ansökningar.

Du ansöker genom att klicka på länken nedan. När du klickar på länken kommer du till Schoolsoft. Där får du registrera dig och fylla i din ansökan. Sedan kan du logga in och se vad som händer med din ansökan efter hand. Kontakta skolan om du behöver hjälp.

Till din ansökan bifogar du kopior på betyg från tidigare studier eller din individuella studieplan om du studerar vid ansökningstillfället. Skriv också ett personligt brev, där du berättar om dig själv och varför du vill studera på June folkhögskola. Var noga med att ange referenspersoner på din ansökan. Det är viktigt att din ansökan är komplett.

Vi tar kontakt med dig och bokar eventuellt tid för en intervju. En tid därefter får du besked om du blivit antagen eller inte. Du kan också få en reservplats. Sådant vi väger in vid antagning är bland annat studiebehov, motivation för studier och våra pedagogiska resurser.

Antagning till kursen sker fortlöpande.

En kvinna med glasögon och vit tröja.
Ulrika Ronnemo

Kursledare
Tel: 036 -37 48 06
E-post

KURSTYP: Behörighetsgivande

STUDIETAKT: 50-100%

LÄNGD: 1 termin till 2 år

INTERNAT: Nej

KURSSTART: 9 januari 2024

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Grundskolenivå A1

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
15 november 2023

BRA ATT VETA:
Denna kurs startar både i januari och augusti

Vad säger tidigare deltagare om kursen?

Tidigare deltagare

2021-03-23T11:43:41+01:00

”Jag är väldigt glad att jag beslutade mig för att börja studera här!”

mosar-rezai-allmankurs

Moza Rezai

2021-01-25T16:06:20+01:00

Jag går på June folkhögskola för att lära känna andra människor, lära mig språket och få mer kunskap. Jag känner mig mer delaktig i det svenska samhället. Sist men inte minst finns det många trevliga lärare här. Därför rekommenderar jag dig att söka hit!

Till toppen