STUDIETAKT:50-100%
LÄNGD: 1 termin till 2 år
SISTA ANSÖKNINGSDAG:Löpande
KURSTYP:Behörighetsgivande
Allmän kurs på Grundnivå är till för dig med utländsk bakgrund som har klarat SFI kurs D eller motsvarande. Du studerar svenska som andraspråk och andra ämnen på grundskolenivå.
STUDIETAKT: 50-100%
LÄNGD: 1 termin till 2 år
SISTA ANSÖKNINGSDAG: Löpande
KURSTYP: Behörighetsgivande
Allmän kurs på Grundnivå är till för dig med utländsk bakgrund som har klarat SFI kurs D eller motsvarande. Du studerar svenska som andraspråk och andra ämnen på grundskolenivå.
Kursbeskrivning
Allmän kurs på Grundnivå är till för dig med utländsk bakgrund som har klarat sfi kurs D eller motsvarande. Den är ett alternativ till kommunens grundläggande vuxenutbildning. Du studerar svenska som andraspråk och andra ämnen på grundskolenivå i en miljö där du har möjlighet att prata mycket svenska och knyta nya kontakter. Matematik och engelska kan du läsa på olika nivåer.
Kursinnehåll
På grundnivå finns möjlighet att uppnå följande behörigheter:
- Svenska som andraspråk
- Samhällskunskap
- Engelska
- Matematik
Vi arbetar också med ämnesövergripande teman inom ämnena Sh, Re, Nk, Hi och Sv/Sva.
Vill du studera på heltid innebär det 30 lektioner (=20 klocktimmar) på schemat. Det kan finnas möjlighet att studera på deltid, men inte mindre än 50 %.
Grupperna är relativt små och det gör att alla kan komma till tals och att läraren hinner ge det stöd som behövs till var och en. Vi tänker att gruppen också är en stor tillgång för dig som individ, för att stötta och utmana dig.
Studiemiljö
Vi är måna om att ha en varm och vänlig studiemiljö präglad av goda relationer. Vi vill se till dig som hel människa, inte enbart till dina studiebehov. En av lärarna blir din mentor. Han eller hon hjälper dig att lägga upp dina studier, följer upp hur studierna fungerar och finns till hands för samtal under hela tiden du är hos oss. Du har även tillgång till en studievägledare och en kurator.
Det är viktigt för oss att du är delaktig i och kan påverka upplägg och innehåll i studierna och i skolans verksamhet som helhet. Det kan du till exempel göra genom att engagera dig i kursrådet på skolan.
Skolgemensamma aktiviteter
Under skolåret gör vi en hel del aktiviteter tillsammans som skola som exempelvis friluftsdagar, Junejoggen, teaterbesök, föreläsningar och skolresor. Dessutom har vi en gemensam samling i veckan som heter JUNITE där vi träffas i olika intressegrupper under en timma.
Övrig information
Behörighet & intyg
När du avslutar studierna hos oss utfärdar vi behörighet i de ämnen du klarat. Om du klarar kurserna på grundnivå får du behörighet som motsvarar grundskolans nionde år.
Du får också ett kursintyg när du slutar, där det framgår under vilken tid och i vilken omfattning du studerat på skolan.
När du uppnått godkända studier motsvarande grundskola eller gymnasieskola på June Folkhögskolas Allmän kurs får du även ett SeQF-intyg, nivå 2 för grund. Intyget kan användas för studier i Europa.
Efter genomgångna studier på Allmän kurs:
- kan deltagare, genom inre motivation, ta ansvar för sina studier och självständigt driva sin utvecklingsprocess
- har deltagare rustats för vidare studier och arbete och kan se kunskaper i ett större sammanhang
- kan deltagare lära av och samarbeta med människor med olika erfarenheter och bakgrund
- har deltagare utvecklat sin självkänsla, sin självinsikt och sitt självförtroende
- har deltagare förutsättningar för ett kritiskt och demokratiskt tankesätt.
Kostnader
Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri.
Du betalar följande:
Serviceavgift till skolan för fika, försäkring och kopiering, 1400 kr/termin.
Terminsavgift för Allmän kurs – Studieförberedande 600 kr/termin. I detta ingår studiebesök och studieresor under utbildningen samt lån av böcker.
Eventuellt kan en mindre kostnad för extra material tillkomma.
Det är nödvändigt att du har tillgång till en bärbar dator när du studerar. Om du inte har en egen väl fungerande dator kan du låna en Chromebook av skolan, 350 kr/termin.
Läs mer under Bra att Veta på vår hemsida
Studiestöd
Studier på Allmän kurs ger dig rätt till studiestöd från CSN. Läs mer på www.csn.se eller kontakta Ingalill Bard på skolans expedition.
Efter utbildningen
Om du klarar kurserna får du behörighet som motsvarar grundskolans nionde år. Sedan vill du kanske söka jobb eller studera vidare på gymnasienivå; allmänna ämnen eller en yrkesutbildning.
PLATS: Jönköping
INTERNAT: Nej
KURSSTART: 8 januari 2025
STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Grundskolenivå A1
SISTA ANSÖKNINGSDAG:Löpande
BRA ATT VETA: Denna kurs startar både i januari och augusti
Ulrika Ronnemo
Kursledare
Tel: 036 -37 48 06
E-post
Ansökan
Antagningsvillkor
Vi antar till varje termin (aug och jan). Antagning sker fortlöpande, så det är bra att söka så tidigt som möjligt och i mån av plats behandlar vi även sena ansökningar.
Du ansöker genom att klicka på länken nedan. När du klickar på länken kommer du till Schoolsoft. Där får du registrera dig och fylla i din ansökan. Sedan kan du logga in och se vad som händer med din ansökan efter hand. Kontakta skolan om du behöver hjälp.
Till din ansökan bifogar du kopior på betyg från tidigare studier eller din individuella studieplan om du studerar vid ansökningstillfället. Skriv också ett personligt brev, där du berättar om dig själv och varför du vill studera på June folkhögskola. Var noga med att ange referenspersoner på din ansökan. Det är viktigt att din ansökan är komplett.
Vi tar kontakt med dig och bokar eventuellt tid för en intervju. En tid därefter får du besked om du blivit antagen eller inte. Du kan också få en reservplats. Sådant vi väger in vid antagning är bland annat studiebehov, motivation för studier och våra pedagogiska resurser.
Ansökningstiden har gått ut men det fortfarande att ansöka. Din ansökan behandlas i mån om plats.
KURSTYP: Behörighetsgivande
STUDIETAKT: 50-100%
LÄNGD: 1 termin till 2 år
INTERNAT: Nej
KURSSTART: 8 januari 2025
STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Grundskolenivå A1
SISTA ANSÖKNINGSDAG:Löpande
BRA ATT VETA:Denna kurs startar både i januari och augusti
Vad säger tidigare deltagare om kursen?
Jafar
Jag ville utveckla mig och bygga min grund för framtida studier, så därför valde jag att söka till June folkhögskola och där har jag fått möjlighet att utveckla mig ännu mer i min studiekarriär. Jag tyckte att den perioden som jag hade där, hjälpte mig väldigt mycket för mina nuvarande studier. Min upplevelse hos er var fantastisk tack vare kunniga lärare och en lugn och lärorik atmosfär. Jag tyckte också att kontakter med lärare och andra elever var väldigt vänlig. Idag pluggar jag på Nercia utbildning i Nässjö. Här utbildar jag mig till elektriker som är mitt favoritämne.
Thanuttha Nordenström
Jag sökte till June folkhögskola efter att jag var färdigt med SFI och därför att jag ville utveckla min svenska. Efter en termin på grundnivå bestämde jag mig att fortsätta på gymnasienivå på Allmän kurs. Jag lärde mig så oerhört mycket efter två år på June folkhögskola. Utöver att jag utvecklat språket har jag också utvecklats som person. Jag fick lära mig om kultur och och fick detta i olika sammanhang, både i skolan och i samhället. Det har ökat mitt självförtroende och gjort att jag känner mig tryggare. Idag arbetar jag som lärare i modersmål i Jönköpings kommun. Jag brinner för att utveckla och främja elevernas förmågor, på samma vis som jag själv fick utvecklas när jag studerade på June.