STUDIETAKT:
50% distans

LÄNGD:
1 år

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
15 maj 2024

KURSTYP:
Profilkurs

Detta är ett fotografiskt projektår där du arbetar med fotografiska projekt under handledning. Du söker till projektåret med en projektidé. I dialog lägger upp du och en lärare upp en plan för projektet som du sedan arbetar med under skolåret.

STUDIETAKT: 50% distans

LÄNGD: 1 år

SISTA ANSÖKNINGSDAG: 15 maj 2024

KURSTYP: Profilkurs

Detta är ett fotografiskt projektår där du arbetar med fotografiska projekt under handledning. Du söker till projektåret med en projektidé. I dialog lägger upp du och en lärare upp en plan för projektet som du sedan arbetar med under skolåret.

Kursbeskrivning

I utbildningen lägger vi stort fokus på samtal i grupp som berör fotografi, hur du berättar med bilder och arbetsprocessen som leder dig framåt i dina projekt. För att studera Fotoskolans Projektår behöver du ha god självdisciplin, ett eget driv och stor motivation. Du behöver även ha grundläggande kunskaper i fotografi genom egna erfarenheter eller studier motsvarande Fotoskolan.

Kursinnehåll

Under skolåret varvar vi mellan fysiska och digitala träffar för inspiration, handledning och feedback i grupp. Mellan dessa träffar arbetar du med ditt projekt genom att göra research, planera, fotografera, redigera och reflektera. Du kommer även få uppgifter att arbeta med under dessa perioder och lärare finns tillgängliga för handledning. Undervisningen ges av skolans fotolärare och gästföreläsare.  Tidigare år har fotograferna Mats Andersson, Hannah Modigh, Anna Clarén, Gustav Gräll m.fl. gästföreläst hos oss.

Du kommer att behöva en egen dator med internetuppkoppling under skolåret samt tillgång till bildredigeringsprogram (typ Adobe).

Träffar under höstterminen 2024
19-20 augusti (Träff på skolan)
9 september  (Teams online kl. 10-15)
30 september  (Teams online kl. 10-15)
21-22 oktober (Träff på skolan)
18 november (Teams online kl. 10-15)
9-10 december (Träff på skolan)
16 december (Teams online kl. 10-11)

Varje måndag har vi en gemensam digital planering och avstämning för veckan via Teams.

Tiden mellan träffarna förväntas du att arbeta med ditt projekt under handledning och i kontakt med övriga kursdeltagare.

Höstterminen avslutas med en grupputställning för allmänheten där du sammanställer ditt projekt. Under vårterminen arbetar du vidare med ditt projekt med fokus på att sammanställa projektet som en fotobok.

Fotoskolans Projektår, distans (halvfart) innehåller:

  • Ditt egna projekt
  • Uppgifter relaterade till dina projekt
  • Bildsamtal
  • Handledning
  • Undervisning
  • Grupputställning
  • Göra fotobok

Övrig information

Kostnader
Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri.
Du betalar följande:
Serviceavgift
250 kr/termin för fika, försäkring och kopior.
Kostnader för resor, övernattning, mat tillkommer i samband med träffarna på skolan.
Kostnader för studiematerial (fotokopior, film, din fotobok, ramar till utställning mm) varierar beroende på ditt arbetssätt.

Bra länkar

Efter utbildningen

Målet med utbildningen är att ge dig kunskap att planera och genomföra ett fotografiskt projekt under en längre period. Lära dig att berätta med bilder. Reflektera och använda andras feedback in i ditt projekt. Vi vill även ge dig trygghet och självförtroende att efter avklarad utbildning jobba vidare med fotografiska projekt på egen hand. Efter avklarad utbildning får du ett utbildningsbevis.

Lärarna

Magnus Thörewik är kursledare för Fotoskolan där han har jobbat sedan 2015. Innan dess jobbade han som frilansande fotograf och flera år på en marknadsavdelning. Han är upplärd i den dokumentära skolan via studier på Fotoskolan Viebäck och han har också en examen som folkhögskolelärare. På Fotoskolan håller Magnus i de övergripande trådarna och undervisar bl.a. i ämnen som dokumentärfotografi, analog bild, print, layout och rörlig bild. På fritiden tränar han ett gäng innebandytjejer, springer, åker skidor och försöker komma vidare med sina fotografiska projekt.

Vanna Envall är ansvarig lärare för Fotoskolans Projektår. Hon har tidigare bott och arbetat som fotograf och assistent inom reklam och mode i Köpenhamn, där hon också gick fotokonstskolan Fatamorgana. Hon började undervisa på Fotoskolan 2020 i ämnen som berör bl.a. bildkommunikation, projektarbete och fotohistoria. Med eftertänksamhet och ett kreativt sinne ser Vanna bilder på ett nytt sätt som inte lämnar någon oberörd. Vid sidan av undervisningen arbetar Vanna med personliga fotoprojekt, parallellt med husrenovering och brödbakning.

 



Jonas Ström
är ett fototekniskt geni och fotointresset har funnits med sedan barnsben, från fotoklubb och sedan vidare till försäljning i fotobranschen där han jobbat större delen av sitt liv. På Fotoskolan har Jonas jobbat sedan 2019 och han gillar att köra workshop där deltagarnas kunskap utvecklas i praktiken. Du träffar Jonas både i fotostudion och ute i naturen. Han älskar det sociala mötet som är en naturlig del av folkhögskola. På fritiden hoppar han gärna upp på sin cykel och kör en sväng i skogen.

PLATS: Jönköping

INTERNAT: Nej

KURSSTART: 19 augusti 2024

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Gymnasienivå A2

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
15 maj 2024

BRA ATT VETA:

En kvinna med blont hår ler mot kameran.
Vanna Envall

Ansvarig lärare
036-37 48 00
E-post

Ansökan

Till Fotoskolans Projektår söker du med:

• 10 valfria digitala bilder som visar din fotostil
• En projektbeskrivning för den projektidé som du vill arbeta med under skolåret.
Här hittar du en mall för din projektbeskrivning att fylla i. Bifoga den sedan i din ansökan.
• Ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och om varför du söker till Projektåret på June folkhögskola och vilka förväntningar du har på läsåret.
• En liten bild på dig själv typ passbild-storlek eller liknande.
• Bifogade betyg/intyg från skola.

Klicka på länken nedan så kommer du till vår ansökningssida i online-programmet Schoolsoft. Där måste du skapa ett konto. Sedan kan du följa din ansökan och se vad som händer.

En kvinna med blont hår ler mot kameran.
Vanna Envall

Ansvarig lärare
036-37 48 00
E-post

KURSTYP: Profilkurs

STUDIETAKT: 50% distans

LÄNGD: 1 år

INTERNAT: Nej

KURSSTART: 19 augusti 2024

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Gymnasienivå A2

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
15 maj 2024

BRA ATT VETA:

Vad säger tidigare deltagare om kursen?

  • Helen Lundén

    Mitt år på Fotoskolans Projektår gav mig så mycket mer än vad jag hade kunnat hoppas. Jag lärde mig först och främst att tänka i projekt, i stället för att stirra mig blind på om enstaka bilder var ”bra” eller ”dåliga”. Mitt fotograferande utvecklades så klart med hjälp av lärare och kurskompisar men den stora förändringen gällde egentligen hur jag tänker på foto. Jag lärde mig mycket om att presentera mina bilder också, i bokform och på utställningar. Självklart fortsätter jag att fotografera. Det går inte att låta bli. Tillsammans med en kompis i fotoklubben har jag startat en projektgrupp där alla medlemmar arbetar med sina projekt. Min kompis hade också gått en fotoutbildning på en folkhögskola och vi saknade båda projekten och alla samtalen som sträcker sig bortom det enskilda fotot. Jag skulle rekommendera alla seriöst fotointresserade att söka Fotoskolans Projektår. Lärarna är verkligen bra och kursupplägget också!

  • Anna Albinsson

    Mitt år på Fotoskolans Projektår innebar en stor utveckling i hur jag ser på bild, hur jag förstår bild och hur jag berättar saker med bild. Jag har lärt mig att tänka i projekt och rytm och har haft stor hjälp av både engagerade lärare och kurskamrater – och så var det fantastiskt roligt! Upplägget var bra med mycket tid att arbeta självständigt och regelbundna avstämningar både via länk och på plats i Jönköping. Jag gjorde två projekt under mitt år varav det sista nu ska ges ut som bok under våren samt ställas ut. Projektåret gav mitt medelåldersliv en nytändning och jag är fantastiskt glad att jag fick möjlighet att gå det!

  • En man i vit t-shirt och mörka byxor lutar sig mot en stor sten.

    Robin Rydén

    Projektåret på Fotoskolan gjorde mitt fotograferande till ett livslångt projekt. Jag fördjupade mina kunskaper i mörkrummet och den analoga processen. Jag fick hjälp att presentera mitt projekt i form av en fotobok och utställning, två medier som jag alltid kommer fortsätta att jobba med.
    Med hjälp av utrustning, tid och feedback ifrån lärare, övriga klasskompisar och föreläsare på Fotoskolan hittade jag också min stil och att våga lita på min intuition. Det har fått mig att känna mig stark med kameran.

  • En man med vit t-shirt och mörka byxor står i skogen.

    Barzan Dello

    Fotoskolans Projektår har lärt mig att följa min magkänsla. Det har också gett mig en förståelse i olika processer som sker under ett projekt, och med det, gjort mig bättre på att lita på de olika faserna, i uppgångar och nedgångar, som är naturliga i ett längre projekt. Projektåret har också gett mig möjligheten att jobba i bokform. För mig har den delen varit extra lärorik, då jag strävar efter att jobba i bokform framöver.
    Efter utbildningen har jag fortsatt med projektet Jîyan som jag arbetade med under projektåret. Men för tillfället har jag valt pausat projektet. Vinterhalvåret är för mörk. Min plan är att invänta vårljuset och arbeta med det på heltid under våren istället.

  • En kvinna sitter på huk framför en sliten trädörr.

    Emelie Paulsson

    Utan Fotoskolans Projektår hade jag aldrig varit där jag är idag! På Projektåret fick jag möjlighet att utvecklas inte bara som fotograf utan också som människa. Att få så mycket tid att arbeta långvarigt med ett projekt med tillgång till lärare och kontinuerlig feedback gjorde stor skillnad för mitt projekt men också min kunskap inom konst. Projektet jag arbetade med blev till slut en utställning på Abecita Popkonst & Foto i Borås. Utöver det arbetar jag deltid med mitt fotoföretag. Projektåret var ett av de bästa besluten i mitt liv och jag kan varmt rekommendera det till alla som vill utvecklas inom fotografi.