fotokolan_alma_utbildning_webb

Fotoskolans Projektår distans

Fotoskolans Projektår distans

STUDIETAKT:
100% distans

LÄNGD:
1 år

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
-

KURSTYP:
Profilkurs

Detta är ett fotografiskt projektår där du arbetar med fotografiska projekt under handledning. Du söker till projektåret med en projektidé. I dialog lägger upp du och en lärare upp en plan för projektet som du sedan arbetar med under skolåret.

STUDIETAKT: 100% distans

LÄNGD: 1 år

SISTA ANSÖKNINGSDAG: -

KURSTYP: Profilkurs

Detta är ett fotografiskt projektår där du arbetar med fotografiska projekt under handledning. Du söker till projektåret med en projektidé. I dialog lägger upp du och en lärare upp en plan för projektet som du sedan arbetar med under skolåret.

Kursbeskrivning

I denna utbildning lägger vi stort fokus på samtal i grupp som berör fotografi, hur du berättar med bilder och arbetsprocessen som leder dig framåt i dina projekt. För att studera Fotoskolans Projektår behöver du ha god självdisciplin, ett eget driv och stor motivation. Du behöver även ha grundläggande kunskaper i fotografi genom egna erfarenheter eller studier motsvarande Fotoskolan.

Kursinnehåll

Under skolåret varvar vi mellan fysiska och digitala träffar för inspiration, handledning och feedback i grupp. Mellan dessa träffar arbetar du med ditt projekt genom göra research, planera, fotografera, redigera och reflektera. Du kommer även få uppgifter att arbeta med under dessa perioder och lärare finns tillgängliga för handledning vid behov. Det finns även möjlighet att lyssna till en gästföreläsare under skolåret. Tidigare år har Mats Andersson, Hannah Modigh, Anna Clarén, Gustav Gräll m.fl. besökt oss.

Du kommer att behöva en egen dator med internetuppkoppling under skolåret samt tillgång till bildredigeringsprogram (typ Adobe).

Träffar under läsåret:
Höstterminen: 3 fysiska träffar på skolan (2 dagar per träff). 3-4 digitala träffar via Teams.
Vårterminen: 4 fysiska träffar på skolan (2 dagar per träff). 3-4 digitala träffar via Teams.

Varje måndag har vi en gemensam digital planering och avstämning för veckan via Teams.

Tiden mellan träffarna förväntas du att arbeta med ditt projekt under löpande handledning om så önskas.

Höstterminen avslutas med en grupputställning för allmänheten där du sammanställer ditt projekt. Under vårterminen arbetar du vidare med ditt projekt med fokus på att sammanställa projektet som en fotobok.

Fotoskolans Projektår, distans (helfart) innehåller:

  • Ditt egna projekt
  • Uppgifter relaterade till dina projekt
  • Gästföreläsare
  • Studiebesök
  • Bildsamtal
  • Handledning
  • Grupputställning
  • Göra egen fotobok

Övrig information

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri. Men du betalar för studiematerial, studieresor mm. Kostnader för detta varierar beroende på ditt arbetssätt. Förmiddagsfika måndag – fredag kostar 60 kr/vecka.
Skolan tar ut en kostnad på 250 kronor per termin för försäkring och kopior.

Bra länkar

Lärarna
Magnus Thörewik är kursledare för Fotoskolan. Upplärd i den dokumentära skolan och har lång erfarenhet av att arbeta med bilder. Läs mer om Magnus på www.magnusthorewik.se
Vanna Envall är ansvarig för Fotoskolans Projektår. Hon brinner för det gestaltande och det konstnärliga uttrycket, och har erfarenhet av att jobba på fältet inom reklam och journalistik.
Jonas Ström är fototekniskt geni som gillar att plåta natur och sport.

Efter utbildningen

Målet med utbildningen är att ge dig kunskap att planera och genomföra ett fotografiskt projekt under en längre period. Lära dig att berätta med bilder. Reflektera och använda andras feedback in i ditt projekt. Vi vill även ge dig trygghet och självförtroende att efter avklarad utbildning jobba vidare med fotografiska projekt på egen hand. Efter avklarad utbildning får du ett utbildningsbevis.

PLATS: Jönköping

INTERNAT: Nej

KURSSTART: 19 augusti 2024

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Gymnasienivå A2

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
-

BRA ATT VETA:

En kvinna med blont hår ler mot kameran.
Vanna Envall

Kursledare
036-37 48 00
E-post

Ansökan

Till Fotoskolans Projektår söker du med:

• 10 valfria digitala bilder som visar din fotostil
• En projektbeskrivning för den projektidé som du vill arbeta med under skolåret.
Här hittar du en mall för din projektbeskrivning att fylla i. Bifoga den sedan i din ansökan.
• Ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och om varför du söker till Projektåret på June folkhögskola och vilka förväntningar du har på läsåret.
• En liten bild på dig själv typ passbild-storlek eller liknande.
• Bifogade betyg/intyg från skola.

Klicka på länken nedan så kommer du till vår ansökningssida i online-programmet Schoolsoft. Där måste du skapa ett konto. Sedan kan du följa din ansökan och se vad som händer.

En kvinna med blont hår ler mot kameran.
Vanna Envall

Kursledare
036-37 48 00
E-post

KURSTYP: Profilkurs

STUDIETAKT: 100% distans

LÄNGD: 1 år

INTERNAT: Nej

KURSSTART: 19 augusti 2024

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Gymnasienivå A2

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
-

BRA ATT VETA:

Vad säger tidigare deltagare om kursen?

En man i vit t-shirt och mörka byxor lutar sig mot en stor sten.

Robin Rydén

2023-02-02T09:28:55+01:00

Projektåret på Fotoskolan gjorde mitt fotograferande till ett livslångt projekt. Jag fördjupade mina kunskaper i mörkrummet och den analoga processen. Jag fick hjälp att presentera mitt projekt i form av en fotobok och utställning, två medier som jag alltid kommer fortsätta att jobba med.
Med hjälp av utrustning, tid och feedback ifrån lärare, övriga klasskompisar och föreläsare på Fotoskolan hittade jag också min stil och att våga lita på min intuition. Det har fått mig att känna mig stark med kameran.

En man med vit t-shirt och mörka byxor står i skogen.

Barzan Dello

2023-01-09T14:52:21+01:00

Fotoskolans Projektår har lärt mig att följa min magkänsla. Det har också gett mig en förståelse i olika processer som sker under ett projekt, och med det, gjort mig bättre på att lita på de olika faserna, i uppgångar och nedgångar, som är naturliga i ett längre projekt. Projektåret har också gett mig möjligheten att jobba i bokform. För mig har den delen varit extra lärorik, då jag strävar efter att jobba i bokform framöver.
Efter utbildningen har jag fortsatt med projektet Jîyan som jag arbetade med under projektåret. Men för tillfället har jag valt pausat projektet. Vinterhalvåret är för mörk. Min plan är att invänta vårljuset och arbeta med det på heltid under våren istället.

En kvinna sitter på huk framför en sliten trädörr.

Emelie Paulsson

2023-03-03T10:22:33+01:00

Utan Fotoskolans Projektår hade jag aldrig varit där jag är idag! På Projektåret fick jag möjlighet att utvecklas inte bara som fotograf utan också som människa. Att få så mycket tid att arbeta långvarigt med ett projekt med tillgång till lärare och kontinuerlig feedback gjorde stor skillnad för mitt projekt men också min kunskap inom konst. Projektet jag arbetade med blev till slut en utställning på Abecita Popkonst & Foto i Borås. Utöver det arbetar jag deltid med mitt fotoföretag. Projektåret var ett av de bästa besluten i mitt liv och jag kan varmt rekommendera det till alla som vill utvecklas inom fotografi.

Till toppen