Fotoskolan Jönköping

Här uppfyller vi drömmar oavsett om du siktar på en yrkeskarriär inom fotografi eller om du bara vill få tid att utveckla ditt fotointresse. Hos oss tränas du i att skapa och tolka bilder för att kunna sätta dem i ett sammanhang.

Kursbeskrivning

Fotoskolan Jönköping är en bred fotoutbildning för dig som vill utvecklas inom fotografi. Vi varvar lektioner med handledning, bildforum och workshops. Vi gör även studiebesök, bjuder in gästföreläsare och du får tid att utveckla ditt fotograferande. Under hela utbildningen arbetar vi med självinsikt och reflektion.

f 5,6 anledningar att studera hos oss:

  • Hos oss blir du bättre på att hantera din kamera, studioblixtar, rörlig bild, fotoskrivare och digitala program
  • Få tillgång till en stor fotostudio, framkallning av analog film, negativskanner, fotoboksbibliotek, storformatsskrivare och digital arbetsstation med ritplatta
  • Vi har ett stort nätverk med nära relationer till fotografer, föreläsare, konstmuseer och reklambyråer
  • Med centralt läge i direktanslutning till tåg- och busstationen är vår skola lättillgänglig även för dig som pendlar
  • Ger dig goda förutsättningar att studera vidare på högre utbildningar inom fotografi
  • Hos oss kommer du att börja se på dina och andras bilder på ett nytt sätt

Kursinnehåll

Under hela läsåret ställs du inför olika fotografiska utmaningar och får prova på olika områden inom fotografi. Höstterminen är uppdelad i block där vi börjar med ett introduktionsblock och fortsätter sedan med porträtt, dokumentärt, gestaltande och kommersiellt. Vårterminen är uppdelad i olika projekt där det första är ett bokprojekt sedan, rörlig bild, praktik, reseprojekt och avslutningsvis en grupputställning.

Fotoskolan på helfart innehåller bland annat:

Analog fotografi, digital redigering, rörlig bild, utskriftsteknik och studiofotografering
Du får lära dig processen att hantera analog film, framkallning och scanning. Vi övar på printteknik och studiofotografering med olika typer av ljussättningar.
Under hela året arbetar vi med digitalt bildflöde och redigering i Adobes program för stillbilder och rörliga klipp.

Studieresa till Köpenhamn
Det har blivit tradition och ett mycket uppskattat inslag på Fotoskolan att åka på studieresa till Köpenhamn under några dagar i september månad.

Gästföreläsare, studiebesök och praktik
Vi bjuder in aktuella och yrkesverksamma fotografer för att komplettera vår undervisning, ge nätverk och förankra teori till verklighet. Genom vårt stora nätverk inom branschen möjliggör vi många studiebesök och med en 3 veckors praktikperiod under vårterminen får du testa dina vingar på en arbetsplats relaterad till fotografi.

Bildanalys, fotohistoria och bildforum
Genom samtal och diskussioner övar vi oss att förstå bildens förmåga att kommunicera för att kunna tolka bilder i olika sammanhang. Historiska perspektiv ger referenser och inspiration som är viktiga komponenter för att förstå vad som har gjorts och vart vi är på väg.

Uppgifter, fotobok, projektarbete, grupputställning
Att presentera och sammanställa sina bilder är en viktig del av utbildningen. Detta kan ske via mer givna riktlinjer men också under friare former.

Övrig information

Boende i Jönköping
* Nej, skolan har inget internat men vi goda kontakter med flera fastighetsägare i Jönköping. Hör av dig till vår kursledare Magnus så förmedlar han kontakten vidare till dig.

Kostnader
Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri. Men du betalar för studiematerial, studieresor mm. Kostnader för detta varierar beroende på ditt arbetssätt. Förmiddagsfika måndag – fredag kostar 65 kr/vecka. Kostnader för en internationell studieresa (Köpenhamn) tillkommer. Skolan tar ut en kostnad på 250 kronor per termin för försäkring och kopior.

Bra länkar

Lärarna
Magnus Thörewik är kursledare för Fotoskolan. Upplärd i den dokumentära skolan och har lång erfarenhet av att arbeta med bilder. Läs mer om Magnus på www.magnusthorewik.se
Vanna Envall brinner för det gestaltande och det konstnärliga uttrycket, och har erfarenhet av att jobba på fältet inom reklam och journalistik.
Jonas Ström är fototekniskt geni som gillar att plåta natur och sport.

Skolgemensamma aktiviteter
Under skolåret gör vi en hel del aktiviteter tillsammans som skola som exempelvis friluftsdagar, Junejoggen, teaterbesök, föreläsningar och skolresor. Dessutom har vi en gemensam samling i veckan som heter JUNITE där vi träffas i olika intressegrupper under en timma.

Efter utbildningen

Efter avklarad utbildning förväntas du ha kunskaper för att söka vidare till andra fotografiska kurser på yrkeshögskolenivå eller högskolenivå (om du har allmän behörighet för högskola), arbeta som assistent hos andra fotografer eller starta eget.

Efter avklarad utbildning får du ett utbildningsbevis.

Se vad tidigare deltagare på Fotoskolan Jönköping gör idag:

Josefine Bäckström www.josefinebackstrom.com
Gustav Gräll www.grall.se
Sofia Beijer www.noorstudiolife.se
Erik Simander www.eriksimander.com
Evelina Carborn www.evelinacarborn.se
Erik Ögnelooh www.erikognelooh.com
Amina Dahlab www.aminadahlab.com
Henrik Gustafsson Nikander www.fotografhenrik.com

KURSTYP: Profilkurs

STUDIETAKT: 100%

LÄNGD: 1 år

INTERNAT: Nej*

KURSSTART: 23 augusti 2023

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Gymnasienivå A2

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
15 maj 2023

Magnus Thörewik

Kursledare Fotoskolan
0703-97 75 49
E-post

Ansökan

Du behöver ingen tidigare utbildning inom fotografi men du måste ha kunskaper motsvarande grundläggande svenska/ svenska som andraspråk. Har du förkunskaper i fotografi ökar dina chanser för att bli antagen till utbildningen men det är dina bilder, ditt personliga brev och intervjun som väger tyngst.

Till Fotoskolan Jönköping söker du med:

• 5 valfria digitala bilder (minst en av bilderna ska vara en porträttbild)
• Ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och om varför du söker till Fotoskolan på June folkhögskola och vilka förväntningar du har på läsåret.
• En liten bild på dig själv typ passbild-storlek eller liknande.
• Bifogade betyg/intyg från skola.

När vi tagit emot din ansökan kontaktar vi sedan dig för en intervju (antingen här på skolan, via telefon eller digitalt).

Klicka på länken nedan så kommer du till vår ansökningssida i online-programmet Schoolsoft. Där måste du skapa ett konto. Sedan kan du följa din ansökan och se vad som händer.

Magnus Thörewik

Kursledare Fotoskolan
0703-97 75 49
E-post

KURSTYP: Profilkurs

STUDIETAKT: 100%

LÄNGD: 1 år

INTERNAT: Nej*

KURSSTART: 23 augusti 2023

STUDIESTÖDSNIVÅ (CSN): Gymnasienivå A2

SISTA ANSÖKNINGSDAG:
15 maj 2023

Vad säger tidigare deltagare om kursen?

Alma Gustafsson

2021-03-23T11:47:11+01:00

När jag valde att söka in till Fotoskolan Jönköping så visste jag i princip ingenting om foto mer än att jag tyckte det var kul och ville lära mig mer. Jag kom in och hade svårt att hänga med när alla pratade om bländare, slutartider och olika kameror. Men utbildningen går igenom det mesta man behöver veta inom foto och det gav mig en otroligt bra grund. Jag är så glad att jag vågade söka in och hade inte bytt bort de två åren mot någonting i världen

Philip Högfeldt Eberdal

2021-03-23T11:45:49+01:00

Jag sökte till fotoskolan eftersom jag kände att jag behövde något nytt. Jag har alltid varit intresserad av foto & film så när jag, efter varit på samma arbetsplats i 7 år, och kom in på Fotoskolan blev det ett steg framåt i min personliga utveckling. Det gav mig kunskap och framförallt tid till att kunna arbeta kreativt med foto/film som ligger mig varmt om hjärtat.
Den fria utbildningsformen, sköna atmosfären på skolan och lärare som uppmuntrar en att köra på med sina projekt, gärna bollar olika vinklar och idéer var något som passade mig. Året på Fotoskolan gav mig ett flertal underbara vänner, ett helt annat synsätt, förståelse för bild och en inblick i hur branschen fungerar ifall man vill satsa och få det att bli ens primära sysselsättning.

erik_fotoskola_fotoutbildning

Erik Ögnelooh

2023-01-19T09:13:56+01:00

Att söka till Fotoskolan Jönköping är bland det bästa beslut jag tagit. Att under ett helt års tid få omge mig med kreativa personer och lärare var så otroligt givande. Det bästa med utbildningen var den stora variationen. Man fick tid till att hitta sitt språk och riktning. Fotoskolan Jönköping la grunden till vart jag är idag.

Tidigare deltagare

2021-03-23T11:41:16+01:00

”Ett helt år att få djupdyka i fotografi och få lära känna andra som var lika intresserade. Det var så utvecklande, utmanande och roligt!”

Nora Tysklind

2021-01-25T16:40:44+01:00

Mitt år på Fotoskolan Jönköping var ett av mina bästa år hittills! Ett helt år att få djupdyka i fotografi och få lära känna andra som var lika intresserade. Det var så utvecklande, utmanande och roligt. Förutom att jag lärde mig massor om fotografi fick jag en bra inblick i branschen och dessutom vänner för livet. Längtar ofta tillbaka till det året!

Bild på tidigare elev, Elin Stork

Elin Stork

2021-01-25T16:40:09+01:00

Jag ville fördjupa mig inom fotografering, och att börja på June folkhögskola var det mest naturliga valet för mig. Snart har jag studerat är i två år och det känns helt rätt. Mina lärare har inspirerat mig till att inse vad jag vill fokusera på efter min tid på Fotoskolan. Gemenskapen och den trivsamma atmosfären på skolan har gjort det extra roligt att gå till skolan varje dag!

Till toppen