Socialpedagog

När du vill jobba med människor …

Socialpedagog – en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning med behandlingsinriktning.

Antagningsarbetet är nu avslutat på Socialpedagog och det är fullt på båda utbildningarna Socialpedagog och Socialpedagog – Distans.

Utbildningen till socialpedagog är en fyra terminer lång yrkesutbildning. Kursen är till för dig som vill arbeta med människor med beroendeproblematik och/eller psykosociala problem. För att kunna arbeta inom en sådan verksamhet behövs engagemang, empati, erfarenhet, kunskap och personlig mognad.

I utbildningen till Socialpedagog får du yrkeskunskaper och praktiska erfarenheter. Vi varvar teoretiska studier med olika typer av studiebesök samt besök av företrädare för yrkesområdet. 24 veckor under utbildningen är du som kursdeltagare ute i LIA (lärande i Arbete), där du får följa arbetet under en längre period.

IDÉ- OCH GRUNDVÄRDERINGAR
Vi har ett humanistiskt grundperspektiv, där begrepp som människosyn, samhällssyn samt kunskapssyn är begrepp som vi ser som väsentliga att bearbeta.

Du själv och dina erfarenheter är en viktig tillgång i utbildningen. Du går i en sammanhållen klass med ett schema på ca 35 lektioner per vecka. Det innebär mycket av lärande i grupp.

Vi tillhör Balsam, en bransch- och samverkansorganisation bestående av 13 folkhögskolor som bedriver utbildningar till socialpedagoger.

Arbetsmarknaden

Texten är hämtad från arbetsförmedlingens hemsida, dit du kan gå om du vill läsa mer.

Som behandlingsassistent, behandlingspedagog eller socialpedagog arbetar man med människor som har sociala problem av olika slag. Jobbet är ofta psykiskt krävande, men det är ett arbete som ger mycket tillbaka för den som vill engagera sig i andra människor.

Arbetsplatsen kan vara en institution, men man kan också arbeta med barn, ungdomar och missbrukare som bor hemma eller i ett kollektiv, till exempel ett behandlingshem eller ungdomshem.

Arbetet handlar mycket om att lyssna på och samtala med sina klienter. Ofta blir man kontaktperson för en eller flera personer som man får ett personligt behandlingsansvar för. Genom samtal, enskilt eller i grupp, försöker man hjälpa och motivera personen att förändra sin livssituation.

Ann-Mari Lindblom, kursledare.

Undrar du något?

Kontakta Ann-Mari Lindblom, som är kursledare, på mailadressen ann-mari.lindblom@junefolkhogskola.se. Hon har svar på dina frågor om utbildningen.