Assistentutbildningen

Personlig assistent / Elevassistent

Här får du Teckenspråk som en del av utbildningen!

OBS! Antagning till utbildningen pågår fortfarande. Vi har fortlöpande antagning.

Varför Assistentutbildning?

Du som vill arbeta med människor i behov av särskilt stöd är välkommen att söka vår assistentutbildning. Du kanske vill jobba som personlig assistent, inom daglig verksamhet, på gruppboende, i skolan eller i annan verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Då kan vi erbjuda dig en bred utbildning som ökar din anställningsbarhet. Du får även lära dig teckenspråk/teckenkommunikation vilket är en bra merit idag. Studiebesök görs varje vecka och utgör ett komplement till den teoretiska undervisningen. Varje termin går du ut på tre veckors LIA (Lärande i arbetslivet)

Kursupplägg
Utbildningen som har en inriktning mot personlig assistent respektive elevassistent innehåller bland annat:

• Kunskap om funktionsnedsättning
  • Etik
  • Teckenspråk
  • Yrkesrollen
  • Studiebesök varje vecka

Utbildningen är på två terminer. Efter avslutad utbildning kan du läsa vidare inom teckenspråksområdet, eftersom du har möjlighet att få behörighet motsvarande gymnasiets ”Teckenspråk för hörande nivå 1 och 2”.

June folkhögskola har utbildat assistenter sedan 2002. Vi anpassar ständigt utbildningen efter marknaden genom det kontaktnät vi byggt upp med olika arbetsgivare. Med vårt läge i Jönköping har vi närhet till olika verksamheter inom yrkesområdet.

Från kursplanen:
Termin 1
Kunskap om funktionsnedsättning
Teckenspråk för hörande nivå 1
Teckenkommunikation
Syntolkning
Etik, funktionshinder och sexualitet
Friskvård, egen och brukarens hälsa
Yrkesrollen
Samhällskunskap, Lagstiftning
Taktil massage
Psykologi

Termin 2
Kunskap om funktionsnedsättning
Teckenspråk för hörande nivå 2
Etik, etiska modeller och förhållningssätt
Friskvård, egen och brukarens hälsa
Yrkesrollen
Samhällskunskap, regler och beslutsgångar i kommunen
Pedagogik, vad är mitt uppdrag?
Psykologi, mobbingplaner
Arbetsmarknaden och personligt CV

”Jag sökte på grund av teckenspråket. Jag har alltid varit intresserad av tecken och det blandat med de andra kurserna kändes som en bra blandning”
Caroline, studerande 2013/14

”Jag vill jobba med människor, och utveckla mig som person”
 Joel, studerande 2013/14

Utbildningsbevis
Efter avslutad utbildning får du ett utbildningsbevis.

Ansökan
Vid antagning lägger vi stor vikt vid personlig lämplighet. Du måste ha social kompetens och en god förmåga att anpassa dig till andra människors behov. Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill läsa vår assistentutbildning. Välkommen till vår Ansökningssida!

Litteratur och studiebesök ca 2500 kronor/termin.

Ett arbete som ”ger tillbaka”.

Personliga assistenter arbetar med att ge stöd i vardagen åt personer som har en funktionsnedsättning. Som personlig assistent arbetar man med att underlätta så att brukaren kan leva sitt liv så som han eller hon själv vill. Det gör arbetet väldigt varierande och ger mycket till den som vill arbeta med människor. Men det ställer också krav på både kompetens och personliga egenskaper hos de som arbetar inom yrket. (Arbetsförmedlingens hemsida.)

Vi har erfarenhet

Undrar du något?

Kontakta Niklas Ahnstedt, som är kursansvarig, på mailadressen niklas.ahnstedt@junefolkhogskola.se, eller ring honom på telefon 036-37 48 12. Han har svar på dina frågor om utbildningen.