Assistentutbildningen

Personlig assistent / Elevassistent

Här får du Teckenspråk som en del av utbildningen!

 

Varför Assistentutbildning?

Du som vill arbeta med människor i behov av särskilt stöd är välkommen att söka vår assistentutbildning. Du kanske vill jobba som personlig assistent, inom daglig verksamhet, på gruppboende, i skolan eller i annan verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Då kan vi erbjuda dig en bred utbildning som ökar din anställningsbarhet. Du får även lära dig teckenspråk/teckenkommunikation vilket är en bra merit idag. Studiebesök görs varje vecka och utgör ett komplement till den teoretiska undervisningen. Varje termin går du ut på tre veckors LIA (Lärande i arbetslivet)

Kursupplägg

Utbildningen som har en inriktning mot personlig assistent respektive elevassistent innehåller bland annat:

  • Kunskap om funktionsnedsättning
  • Etik
  • Teckenspråk
  • Yrkesrollen
  • Studiebesök varje vecka

Utbildningen är på två terminer. Efter avslutad utbildning kan du läsa vidare inom teckenspråksområdet på vår distansutbildning.

June folkhögskola har utbildat assistenter sedan 2002. Vi anpassar ständigt utbildningen efter marknaden genom det kontaktnät vi byggt upp med olika arbetsgivare. Med vårt läge i Jönköping har vi närhet till olika verksamheter inom yrkesområdet.

Utbildningsbevis

Efter avslutad utbildning får du ett utbildningsbevis.

Ansökan

Vid antagning lägger vi stor vikt vid personlig lämplighet. Du måste ha social kompetens och en god förmåga att anpassa dig till andra människors behov. Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill läsa vår assistentutbildning.

Klicka på länken nedan så kommer du till vår ansökningssida i online-programmet Schoolsoft. Där måste du skapa ett konto. Sedan kan du följa din ansökan och se vad som händer.

Sista ansökningsdag är den 15 maj 2020.

Här söker du till Assistentutbildningen för läsåret 2020/2021.

Kostnader

Litteratur och studiebesök ca 2500 kronor/termin.

Ett arbete som ”ger tillbaka”.

Personliga assistenter arbetar med att ge stöd i vardagen åt personer som har en funktionsnedsättning. Som personlig assistent arbetar man med att underlätta så att brukaren kan leva sitt liv så som han eller hon själv vill. Det gör arbetet väldigt varierande och ger mycket till den som vill arbeta med människor. Men det ställer också krav på både kompetens och personliga egenskaper hos de som arbetar inom yrket. (Arbetsförmedlingens hemsida.)

Vi har erfarenhet

June folkhögskola har utbildat assistenter sedan 2002. Vi anpassar ständigt utbildningen efter marknaden genom det kontaktnät vi byggt upp med olika arbetsgivare. Med vårt läge i Jönköping har vi närhet till olika verksamheter inom yrkesområdet.

Undrar du något?

Kontakta Niklas Ahnstedt, som är kursansvarig, på mailadressen niklas.ahnstedt@junefolkhogskola.se, eller ring Niklas på telefon 036-37 48 12. Han har svar på dina frågor om utbildningen.