Allmän kurs

  • Här drunknar du inte i stora grupper, utan blir sedd för den du är och får chans att utvecklas.
  • Här kan du läsa in behörighet för högskolan, yrkeshögskolan eller annan eftergymnasial utbildning.
  • Här kan du med utländsk bakgrund bli riktigt bra på svenska.
  • Här har du chans att lära känna människor med olika bakgrund och livserfarenhet.

På Allmän kurs har vi ca 60 studerande totalt, med stor variation i ålder och nationalitet. Vi är glada för mångfalden av människor, eftersom vi tror att en sådan miljö är berikande. När du möter och delar livserfarenheter med människor från Skåne och Thailand, Vaggeryd och Moskva, Råslätt och Bymarken, tror vi att du får viktiga insikter om livet och lär dig uppskatta olikhet. Och du får inte bara lärdom, du får vänner för livet.

Allmän kurs har två olika ingångar:

ALLMÄN – GYMNASIENIVÅ

För dig som vill komplettera en svensk gymnasieutbildning eller som vill påbörja en gymnasieutbildning. (Läs vidare under Gymnasienivå på sidan Nivåer)

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK – GRUND/GYMNASIENIVÅ

För dig med utländsk bakgrund som vill studera svenska som andraspråk och andra ämnen på grund- eller gymnasienivå. Vi bedömer, utifrån dina tidigare studier och utifrån dina kunskaper i svenska språket, vilken nivå som är lämplig för dig. (Läs vidare under Grundnivå och Gymnasienivå på sidan Nivåer.)

Skoldemokrati

Det är viktigt för oss att du är delaktig i och kan påverka upplägg och innehåll i studierna och i skolans verksamhet som helhet. Det kan du till exempel göra genom att engagera dig i kursrådet på skolan.

Karolina Toftgård, kursledare


Helena Andersson, vikarierande kursledare

Helena Andersson, vikarierande kursledare

Undrar du över något?

Kontakta kursledarna

  • Karolina Toftgård, telefon 036-37 48 10, mail karolina.toftgard@junefolkhogskola.se
  • Helena Andersson, telefon 076-852 66 40, mail helena.andersson@junefolkhogskola.se

De har svar på din frågor om utbildningen.


ANSÖKAN

Studerande på Allmän kurs tycker till

2017-18

Emil Almqvist Malmström, Allmän linje Bild: Magnus Thörewik
Emil Almqvist Malmström, Allmän linje
Bild: Magnus Thörewik

Jag har utvecklats och lärt känna mig själv under tiden på Allmän linje. Mina studier har inte gått utan problem, men jag har fått hjälp att komma vidare i rätt riktning. Jag hade inte pluggat på flera år innan jag kom hit, men här har jag kunnat komma in i att studera igen. Stämningen på June är avslappnad och vänlig vilket gör att det känns bra att komma till skolan.
Emil Almqvist Malmström

 

Ashtar Zomaya, Allmän linje Bild: Virginie Hugues

Ashtar Zomaya, Allmän linje Bild: Virginie Hugues

Jag brukar alltid vara nervös när jag ska ta ett nytt steg i mitt liv. Jag var nervös innan jag skulle börja på June, men första dagen för mig i skolan insåg jag att det här var rätt plats för mig. Här kan jag hitta nya, trevliga vänner men jag kan också förbättra mina kunskaper för att nå mitt mål i livet. Jag hoppas att alla andra deltagare på June också trivs och lyckas nå sina mål.
Ashtar Zomaya

Sara Ahmadi, Allmän linje Bild: Virginie Hugues

Sara Ahmadi, Allmän linje Bild: Virginie Hugues

Jag valde June Folkhögskola då jag hört gott om skolan och lärare. Det är väldigt roligt att gå på June Folkhögskola för här har vi en härlig och vänlig gemenskap. I våra lektioner är den yngsta deltagaren 19 och den äldsta är runt 40 och jag tycker att det är värdefullt med en sådan blandad grupp. Vi kan lära oss mycket genom att lyssna på varandra. Man kan utvecklas i sitt eget tempo och det behövs inte så stora förkunskaper. Mångfald i kultur och ålder och en miljö där man själv valt att studera skapar en bra stämning. I framtiden vill jag fortsätta plugga på universitet och genom att studera på June kan den drömmen bli sann.
Sara Ahmadi

Boshra Alyasin, Allmän linje Bild: Virginie Hugues

Boshra Alyasin, Allmän linje Bild: Virginie Hugues

June är världens bästa skola, tycker jag. Jag går tillsammans med fantastiska klasskamrater, vi stöttar och uppmuntrar varandra. För mig är det den bästa vägen för att kunna läsa vidare på universitetet.
Boshra Alyasin

Caroline daSilva, Allmän linje Bild: Virginie Hugues

Caroline daSilva, Allmän linje Bild: Virginie Hugues

June Folkhögskola är mer än en skola för mig. På skolan är allas förslag välkomna och alla får vara med och känna sig som en del av en stor och omtänksam familj. Det jag tycker mest om är att vi bryr oss om varandra. Det är därför jag trivs och tycker att June Folkhögskola utan tvekan är en underbar skola.
Caroline daSilva

2015-16

Iryna Kirenko, Allmän linje

Iryna Kirenko, Allmän linje

Jag trodde aldrig att jag kunde njuta av inlärningsprocessen. Varje dag får jag inte bara kunskap, jag får också en bit av själen som läraren lägger in i varje lektion. Detta gör lärandet mer intressant och produktivt. Jag har aldrig haft en önskan att skolka trots att jag har stor erfarenhet av det från tidigare. Jag har inte velat missa en enda dag!

Jag vill också nämna den vänliga atmosfären på June. Alla typer av möten och intressanta aktiviteter skapar stark gemenskap på skolan. Vi känner oss trygga här.

Vad är June för mig? June är verkligen mer än en skola. Det är en liten värld med ett stort hjärta. – Iryna Kirenko

Isse Abdi, Allmän linje. Foto: Iryna Kirenko

Isse Abdi, Allmän linje. Foto: Iryna Kirenko

June folkhögskola är den bästa skolan som jag varit på. Nu är jag snart färdig på Allmän linje och vill gärna studera till socialpedagog sedan. Jag vill tacka alla mina lärare. – Isse Abdi

Läs fler utlåtanden från våra studerande…