Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/2/3/junefolkhogskola.se/httpd.www/wp-content/themes/jupiter/framework/includes/minify/src/Minifier.php on line 227 Möt Nora och Marcus - June Folkhögskola
Marcus Kibe och Nora Tysklind pluggar på Fotoskolan på June Bild: Karin Wesslen

Marcus Kibe och Nora Tysklind pluggar på Fotoskolan på June Bilder: Karin Wesslen

Jag mötte Nora och Markus som båda studerar på Fotoskolan på June. Nu är det ansökningstider till bland annat Fotoskolan och för ett år sen var det aktuellt för Nora och Markus att söka just dit. Hur hamnade de just på June folkhögskola och vad tänker de kring utbildningen och framför allt – vem är Nora och Markus?

 1. Vem är Nora?

Jag är en 20årig tjej från Borlänge i Dalarna, som pluggar på Fotoskolan Jönköping.

 1. Hur hamnade du på June och fotoskolan?

Jag var osäker på vad jag ville göra, så jag sökte lite olika folkhögskolor, främst inom konst. En vecka innan sista ansökningsdagen till Fotoskolan fick jag för mig att söka hit, eftersom jag hade en kompis som pluggade här. Och när jag varit här på intervju verkade det så himla kul att jag verkligen ville gå här!

 1. Vad vill du med din utbildning? Vart ska den leda?

Jag ser den som en grundutbildning i fotografi och mitt mål med året har varit att komma fram till om foto är det jag vill syssla med eller inte, samt att hitta min egen fotografiska stil.

 1. Har din syn på foto förändrats under tiden på skolan? I så fall hur?

Ja det har den, jag tänker mycket mer på bilder och hur olika bilder kan förmedla olika saker. Jag lägger märke till andra saker i bilder än vad jag gjorde tidigare, som bilduppbyggnad till exempel. Jag tänker nog mer på genus i bilder också.

 1. Vad tycker du om att gå på en folkhögskola?

Det är verkligen jättekul, det känns som en perfekt skolform. Det är ingen enorm press eller betygsstress, utan motivationen till uppgifter kommer från en själv. Det känns som att det är mycket frihet och en bra studietakt.

 1. Var det svårt att ordna bostad i Jönköping? (Om du nu inte bodde där redan 🙂

Nej, för mig var det inte så svårt. Jag fick ganska direkt höra om ett kollektiv där fotoelever från tidigare år bott, och hamnade där med 6 andra personer från klassen!

 1. Vad lär du dig på skolan?

Allt möjligt, bildbearbetning, att arbeta i studio, bildkomposition och så vidare! Vi har ofta gästföreläsare som går djupare in på olika ämnen, till exempel genus eller montage.

 1. Träffar du folk från andra utbildningar?

Ja, en del. Vi har ”Mitt i veckan” en gång i veckan och då får vi hänga med folk från andra utbildningar.

 1. Vad tycker du är bäst med Jönköping?

Det är en lagom stor stad, jag tycker att den ligger så himla fint längs vattnet! Det är mysigt och lätt att hitta runt.

 1. Kan du tipsa oss på någon bra film eller bok?

Hmm, jag gillar boken ”Kafka på stranden” av Haruki Murakami! Min favoritfilm är nog ”Amelie från Montmatre” , alla borde se den!

 1. Vad/var käkar du när du går ut på stan?

Jag äter inte så mycket på stan, men eftersom jag äter vegetariskt har jag oftast inte så mycket valmöjligheter när jag väl äter på stan.

 1. Vad gör du om 3 år?

För tillfället känns det oklart! Kanske pluggar jag något inom foto, eller så jobbar jag, eller är ute och reser! Målet nu är i alla fall att komma in på någon fotorelaterad utbildning, sen får vi se vart det leder! Försöker att inte stressa så mycket över framtiden, tänker att det löser sig ändå.

 

Nora Tysklind

Nora Tysklind

Markus Kibe

Markus Kibe

 

 1. Vem är Markus?

Som sagt – Markus heter jag och är en 24 årig fotograf, konstnär och amatörfilosof som tycker om att vandra omkring med händerna bakom ryggen och förmedla visa ord.

 1. Hur hamnade du på June och fotoskolan?

Jag var i skåne året innan och pluggade fotograf där. Jag kände att jag ville fortsätta utvecklas inom det området och scrollade runt på internet efter andra utbildningar.
Sedan hamnade jag här.

 

 1. Vad vill du med din utbildning? Vart ska den leda?

Som sagt så vill jag utvecklas mera inom fotografin. Jag vill lära mig mer vem jag är som människa och känna mig tryggare bakom kameran.

 1. Har din syn på foto förändrats under tiden på skolan? I så fall hur?

Jag har fått en större respekt för fotografer och människor som jobbar med efterbehandling. Men förstår verkligen att fotograf inte bara är att ”knäppa lite kort” som många andra tror. Det är en konstform och liv.

 1. Vad tycker du om att gå på en folkhögskola?

Jag pluggade på en folkhögskola innan. Jag älskade det. Och nu gör jag det igen. För jag älskar atmosfären och känslan. Skolan blir ju ett hem och människorna runt omkring den blir familj. Det är så mycket kärlek och gemenskap med folkhögskola.

 1. Var det svårt för dig att ordna bostad i Jönköping?

Jag har aldrig varit i Jönköping innan. Jag har rötterna i Sundsvall men pluggade som sagt i Skåne året innan. Sedan bodde jag i Göteborg över sommaren bara för att jag gillar att röra på mig. Bostad var inte svårt att få fram (jag halkade nog in på ett bananskal). Det var så att några utav eleverna som pluggade på June innan bodde på ett kollektiv som var nära skolan. Och eftersom Skolan är ettårig så skulle ju de som pluggade här flytta ut då vi andra börjar. Så några av oss som började här byttes helt enkelt av med de som pluggade här året innan.

 1. Lär du dig något på skolan?

Vi lär oss väldigt många olika saker här. Det blir också lite vad man gör det till. Man väljer själv lite vad man vill utvecklas sig inom och man sätter sin egen ribba.

Jag har lärt mig mycket att ta kontakt med människor på stan och skapa en relation med modeller. Göra folk trygga i min närvaro.
jag har lärt mig mycket om synen på konst, fotografering samt livet generellt. Man växer verkligen som människa här.
 1. Träffar du folk från andra utbildningar?

Absolut. Det är väl därför detta känns som ett hem och de andra människorna är en familj. Det är därför man känner sig så accepterad och trygg här i skolan. Det är väldigt avslappnat och vi alla har stor respekt för varandra.

 1. Vad tycker du är bäst med Jönköping?

Det bästa med Jönköping..? Hmm förutom att alla människor är trevliga och öppna här, så måste jag nog säga Kebabpizzan.

 1. Kan du tipsa oss på någon bra film eller bok?

Jag skulle tipsa om boken TID som är skriven av Alex Schulman och hans vapendragare Sigge Eklund.

11. Vad gör du om 3 år?

Då sitter jag i en liten svår konstnärsstuga och försöker vara djup.